• opheusden2
 • orguedesalon
 • lunteren hw
 • ridderkerk02
 • dr speeltafel
 • ouderkerk01
 • front stockholm
 • lunteren01
 • bethelkerk
 • ouderkerk02
 • katwijk klavieren
 • hallein montage orgel
Afdrukken

Pels orgel (1967, 7/IP) te koop

front 275x500

De firma Bernard Pels & Zn bouwde dit orgel voor de kapel van het zorgcentrum Overduin te Katwijk aan Zee. Op 14 juli 1967 speelde Feike Asma het orgel in. Het in goede staat verkerende orgel is tot het faillissement van Pels & Van Leeuwen in 2017 bij deze firma in onderhoud geweest.

Het zorgcentrum wordt momenteel grondig gerenoveerd en aangepast aan de huidige eisen. Op de plaats van de bestaande kapel komt nieuwbouw van het zorgcentrum. De nieuwe kapel krijgt een plaats elders in het complex en wordt kleiner en lager: het huidige Pels-orgel is helaas niet meer inpasbaar en dat is de reden dat Van den Heuvel-Orgelbouw de opdracht kreeg om een geschikte plaats voor dit fraaie orgel te vinden. Het orgel is op korte termijn leverbaar. De vraagprijs van de eigenaar van het orgel is slechts Euro 19.900,--. Over het aankoopbedrag is geen BTW verschuldigd! De kosten voor demontage en het overplaatsen komen voor rekening van de koper. Indien gewenst kan Van den Heuvel-Orgelbouw hierbij vanzelfsprekend van dienst zijn.

Download de brochure met meer gedetailleerde informatie.

Verdere inlichtingen:
Jan L. van den Heuvel – Orgelbouw bv
Amstelwijckweg 44
3316 BB Dordrecht
T: 078 – 6179540
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Ingebuikname orgel Ridderkerk

front2 500x334

Het nieuw orgel gebouwd voor de hersteld hervormde Sionskerk in Ridderkerk wordt op vrijdagavond 28 januari in gebruik genomen.

De hersteld hervormde gemeente van Ridderkerk nam in maart 2015 een nieuw kerkgebouw in gebruik: de Sionskerk aan de Baden Powellstraat. Vervolgens werd aan J. L. van den Heuvel Orgelbouw uit Dordrecht de opdracht gegeven een nieuw orgel voor de kerk te bouwen. In december 2019 is begonnen aan de bouw van het instrument.

Het orgel is geheel nieuw ontworpen en telt 29 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, zwelwerk en pedaal. De klank van het orgel is gebaseerd op de Hollandse traditie en is in de eerste plaats bedoeld voor de begeleiding van de gemeentezang.

Tijdens de ingebruikname op vrijdagavond 28 januari (aanvang 20.00 uur) bespeelt Peter Eilander uit Twello het orgel. Hij begeleidt de samenzang en speelt werken van Bach, Händel en Lemmens. Ds. K.J. Kaptein (IJsselmuiden-Grafhorst) verzorgt een meditatie.

 speeltafel 286x400  front1 286x400

Vanwege de coronamaatregelen is de bijeenkomst uitsluitend toegankelijk voor de leden van de plaatselijke gemeente. De avond is via een livestream op het YouTubekanaal van de gemeente rechtstreeks te volgen.

Afdrukken

Laycock-orgel (1877, 11/IIP te koop

front285x305Het orgel werd in 1877 gebouwd door John Laycock (1808-1889). De opdrachtgever was het kerkbestuur van de Ickornshaw Methodist Church in North Yorkshire (UK). In 1907 werd het overgeplaatst naar de Carleton Methodist Church en daar werd het gebruikt tot de sluiting van het kerkgebouw in 1999 en J.L. van den Heuvel-Orgelbouw kocht het orgel, dat nog geheel in originele staat is, aan. De toegevoegde ventilator werd in 2000 binnen de orgelkas geplaatst. De originele pompinstallatie is nog aanwezig maar wordt niet meer gebruikt. Het orgel werd in 2002 geïnstalleerd in de gemeenschapsruimte van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap te Uddel. De eigenaar heeft Van den Heuvel gevraagd om een geschikte nieuwe locatie te vinden voor dit fraaie
orgel.

Download de brochure met meer gedetailleerde informatie.

Verdere inlichtingen:
Jan L. van den Heuvel – Orgelbouw bv
Amstelwijckweg 44
3316 BB Dordrecht
T: 078 – 6179540
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Restauratie De Koff-orgel Hagestein

front200x300Het De Koff-orgel van de Hervormde Kerk te Hagestein werd op 18 november 1920 in gebruik genomen. Dit geheel nieuw gebouwde orgel verving een oud kabinetorgel, dat zich in slechte staat bevond. De sober vormgegeven  orgelkas staat fraai op de orgelgaanderij en in de kerkzaal. Tijdens de laatste kerkrestauratie zijn de grenenhouten orgelkas met balustrade samen met andere delen van het kerkinterieur opnieuw geschilderd in z.g. eiken-imitatie. Het gehele interieur is daarmee een fraaie visuele eenheid geworden. Het De Koff-orgel werd in de jaren 1968-1969 gerestaureerd door orgelbouwer A.H. de Graaf uit Leusden.

Begin 2021 werd er een plan opgesteld om het orgel te restaureren. Hierbij zal de Bourdon 16 op het manuaal terugkeren en de originele transmissie worden hersteld. De Octaaf 2 welke de plek innam van de Bourdon 16 wordt verplaatst naar een nieuw kantblok aan de voorzijde van de windlade.

De eerste week van januari 2022 werd het orgel gedemonteerd en overgebracht naar de werkplaatsen in Dordrecht. Aldaar is begonnen met de restauratie van al de onderdelen.

Foto's.