CD's http://vandenheuvel-orgelbouw.nl Tue, 19 Nov 2019 09:47:22 +0100 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl Gerben Mourik - IMPROVISATIONS - 30 jaar orgel Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee http://vandenheuvel-orgelbouw.nl/nl/cds/item/600-gerben-mourik-improvisations-30-jaar-orgel-nieuwe-kerk-katwijk-aan-zee.html http://vandenheuvel-orgelbouw.nl/nl/cds/item/600-gerben-mourik-improvisations-30-jaar-orgel-nieuwe-kerk-katwijk-aan-zee.html Gerben Mourik - IMPROVISATIONS - 30 jaar orgel Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee

1 Batalha
2 Suite Française Psalm 130 / GL 640

Plein Jeu
Fugue sur les Jeux dÁnches
Duo sur les Tierces
Trio
Flûtes
Récit de Cornet
Dialogue sur les Grand jeux

3 Partita: LVDK 440 / EG 330
4 Preludium & Fuga
5 Tonmalerei Psalm 8 / EG 476
6 Symfonietta

a. Introduction, Allegro et Coda
b. Scherzo
c. Cantilène
d. Toccata

7 Largo
8 Intermezzo
9 Fantaisie sur un Noël

total time 78:32

 

IMPROVISATIONS

30 jaar Van den Heuvel-orgel in Katwijk aan Zee en Jan van den Heuvel is een halve eeuw orgelmaker. Ter gelegenheid van beide heugelijke gebeurtenissen speelde Gerben Mourik een improvisatieplaat vol. Bij de prachtige cover krijg je even dezelfde sensatie als ooit bij de eerste grammofoonplaten van het Katwijkse kathedrale instrument: platen van bijvoorbeeld Daniel Roth met Grande pièce symphonique en van Odille Pierre met Sonate I van Guilmant. Zo'n orgel in Nederland?!

Er zijn niet eens zoveel cd's van het Katwijkse Van den Heuvel-orgel met artistiek verantwoord en goed gespeeld repertoire. Thomas Trotter met Jehan Alain (Argo), Ben van Oosten met Guilmant in die aardige Van den Heuvel-box (The Art of Organbuilding, UMCD) en Jan Hage met Messiaen (Toccata Records). Maar er is nu een waardevolle aanvulling op deze al te bescheiden reeks: Gerben Mourik met Improvisations.

Op de instrumenten van Cavaillé-Coll, waarop het Katwijkse orgel is geïnspireerd, kan orgelrepertoire van klassieke snit soms indrukwekkend tot klinken worden gebracht – hoewel het ene Cavaillé-Coll-orgel uiteraard het andere niet is. Mourik demonstreert dat ook het Katwijkse orgel meer aankan dan romantisch en vroegmodern. Hij opent met een geïmproviseerde Spaanse Batalha en vervolgt met een klassieke Franse Suite over Psalm 130. We maken kennis met ongedachte kanten van wat een van de grootste orgels van ons land is. Niet alleen origineel, maar ook overtuigend. Op geen andere opname hoorde ik zo fraai de chamades.

Ondanks deze aardige excursies in het internationale orgellandschap hoor je wel dat het orgel 'thuiskomt' in de Frans-romantische klanken van de indrukwekkende vierdelige Symfonietta. In de fuga die volgt op een meditatief preludium hoorde ik reminiscenties aan Duruflé's vermaarde Prélude et Fugue sur le nom d'Alain.

In de Nederlandse orgelcatalogus blijft het grote Katwijkse instrument, gedacht in de kleuren van het genie Cavaillé-Coll een unicum. Zoveel kleurrijke registers, de symfonische totaalklank en zelfs de karakteristieke toch wel wat droge akoestiek (hoewel deze opname toch wel mooi ruimtelijk is) maken een uitzonderlijk klankbeeld. Een grootmeester als Mourik weet met intense poëzie, grote virtuositeit en niet te vergeten uitgelezen registratiekunst het monumentale Van den Heuvel-orgel op de Nederlandse kaart te zetten. Katwijk, gefeliciteerd. Jan van den Heuvel, gefeliciteerd! [ARJEN VAN KRALINGEN]

Speelduur: 78'32
Booklet: 16 pagina's (NE/DU/EN)
Prijs: € 14,95

Bestellen: vdheuvel.orgelbouw@wxs.nl

]]>
no-spam@vandenheuvel.nl (Martijn) CD's Fri, 04 Oct 2013 08:40:56 +0200
35 jaar VAN DEN HEUVEL ORGELBOUW http://vandenheuvel-orgelbouw.nl/nl/cds/item/219-35-jaar-van-den-heuvel-orgelbouw-bv.html http://vandenheuvel-orgelbouw.nl/nl/cds/item/219-35-jaar-van-den-heuvel-orgelbouw-bv.html 35 jaar VAN DEN HEUVEL ORGELBOUW

ANTON DOORNHEIN - Reuchsel - Dupre - Cochereau - Katarina Kerk, Stockholm

Deze CD productie is uitgegeven ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Jan L. van den Heuvel-Orgelbouw bv. de reputatie van deze orgelmakers is internationaal gevestigd. Wereldwijd bekend zijn de door hen gebouwde grote 32' orgels. De directie en medewerkers van Van den Heuvel zien grote kerk- en concertorgels echter niet als het enige legitieme muziekinstrument, ze ontwerpen, bouwen, restaureren en onderhouden ook veel kleinere kerkorgels, koororgels, studieorgels en huisorgels met dezelfde zorg en oog voor detail. De omstandigheden waarin het orgel gaat functioneren zijn een belangrijk gegeven bij het ontwerp. Ieder door Van den Heuvel gebouwd pijporgel is een uniek instrument en wordt geheel afgestemd op de wensen van de klant en hun betrokken adviseur.

In 1990 werd de beroemde Katarina Kerk te Stockholm door brand verwoest. Kort daarop ving men aan met de herbouw. In 2000 werd het nieuwe Van den Heuvel-orgel (62/IIIP) in gebruik genomen door orgeladviseur Torvald Torén. Het orgel is geïnspireerd op het door de beroemde Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll in de 19e eeuw ontwikkelde Frans symfonische orgeltype. De nieuw gemaakte orgelkas is een reconstructie van de kas uit 1751.

AntonDoornheinAnton Doornhein studeerde af op het Rotterdams Conservatorium. Hierna rondde hij zijn studie af bij ondermeer Albert de Klerk, Kamiel d'Hooghe en Marie-Louise Laglais-Jaquet (op het "Conservatoire International de Musique" te Parijs). Anton Doornhein was winnaar van verschillende orgelconcoursen en ontving tevens belangrijke onderscheidingen in binnen- en buitenland.


"Again a CD production celebration an anniversary... Interesting repertoire... the superb performance by Anton Doornhein is accompaned by an excellent recording of the instrument and its setting"     Eugène Reuchsel (1900-1988)
     Uit 'Promenades en Provence'
  1 Tambourinaires sur la place des Vieux Salins
  2 Nuages ensoleillés sur le Cap Nègre

     Marcel Dupré (1886-1971)
  3 Poème Héroïque, opus 33
  4 Lamento, opus 24
     Uit 'Sept pièces', opus 27
  5 Final

     Pierre Cochereau (1924-1984)
     Triptique symphonique sur deux thèmes
     (Improvisatie op schrift gezet door David Briggs)
  6 Introduction & Scherzo
  7 Fugue
  8 Final
     Variations sur 'Frère Jacques'
     (Improvisatie op schrift gezet door François Lombard)
  9 Introduction & Scherzo
 10 Agité
 11 Marche lente
 12 Scherzo
 13 Trio
 14 Adagio
 15 Dialogue
 16 Flûtes
 16 Final

total time 69:18

 

Hoe te bestellen:

Na ontvangst van EURO 5 (bedrag inclusief porto) op postbank nummer 16 55 143 t.n.v. Van den Heuvel-Orgelbouw bv wordt de CD toegezonden. Ook is het mogelijk om EURO 5 in een gesloten enveloppe in te sluiten en te verzenden naar Van den Heuvel - Orgelbouw bv, Amstelwijckweg 44, 3316 BB Dordrecht. (Graag in beide gevallen vermelden: CD 35 jaar Orgelbouw).

]]>
no-spam@vandenheuvel.nl (Martijn) CD's Fri, 18 May 2012 08:27:25 +0200
The Art of Organbuilding http://vandenheuvel-orgelbouw.nl/nl/cds/item/218-the-art-of-organbuilding.html http://vandenheuvel-orgelbouw.nl/nl/cds/item/218-the-art-of-organbuilding.html The Art  of  Organbuilding

J.L. van den Heuvel Orgelbouw 1967-1997

Het 36 pagina's tellende full colour booklet bij deze dubbel CD bevat beschrijvingen, disposities en foto's van 11 verschillende Van den Heuvel orgels. Naast het sensationele orgel van de St. Eustache, Parijs, vinden we andere 32' orgels zoals die in de Nieuwe Kerk, Katwijk aan Zee; in de Victoria Hal, Genève en in de St. Franziskus Kirche, Munchen. Overige organs zijn o.a. Duke's Hall (Royal Academy of Music), London; Royal College of Music, Stockholm en zes andere orgels in Nederland.


"Die Interpretation bewegt sich auf einem niveau, das man auf ein jubiläumsgaben selten antrifft... mach er im Umgang mint den Klangressourcen der Großartigen Orgel nich Organistenträume wahr...? Diese Veröffentlichung is für den Freund guter Orgel-CDs ein Fest" [ORGEL INTERNATIONAL march 1998]


De vroegere instrumenten van Van den Heuvel vertonen reeds opvallende klankverschillen met de in het begin van de 70-er jaren heersende neo-barokke opvattingen. De waardevolle en beproefde technische bouwprincipes uit de vroegere glorierijke periode van de Nederlandse Orgelbouwkunst werden weliswaar toegepast, maar op het punt van de klank ging hij geleidelijk een andere weg, die in toenemende mate was beïnvloed door de symfonische esthetiek van Aristide Cavaillé-Coll. Daarbij is vermeldenswaard dat Jan van den Heuvel voor ieder orgel een eigen klankkarakter ontwierp en tevens de intonatie verzorgde.

De orgels op deze CDs representeren de verschillende artistieke fasen in het 30-jarig bestaan van de firma Van den Heuvel en zijn een klinkend voorbeeld van de ontwikkeling die deze orgelbouwer heeft doorgemaakt. Een ontwikkeling, die zijn eindpunt nog niet heeft bereikt en ongetwijfeld in de toekomst zal voortgaan.

Namens het internationale organistengezelschap, dat met veel enthousiasme aan dit klankdocument heeft meegewerkt, feliciteer ik de gebroeders Van den Heuvel en hun medewerkers van harte met dit jubileum en wens hen toe, dat het hun gegeven mag zijn, in de toekomst nog vele luisterrijke instrumenten aan hun opuslijst toe te voegen.

Ben van Oosten

 

CD1

Johann Sebastian Bach (1685-1750):
   Pièce d'Orgue (Fantasie) in G-dur (BWV) 572
   Très vitement - Gravement - Lentement
   Ben van Oosten - Singelkerk, Ridderkerk (NL)
Johann Sebastian Bach:
   Concerto in G-dur (BWV 592)
   Allegro - Grave - Presto
   Ben van Oosten - Ned. Herv. Kerk, Nieuwpoort (NL)
Felix Mendelssohn-Bartoldy (1809-1837):
   Sonate 4 in B-dur, opus 65
   Allegro con brio - Andante religioso - Allegretto -
   Allegro maestoso e vivace
   Ben van Oosten - St. Lambertuskerk, Strijen (NL)
Felix-Alexandre Guilmant (1837-1922):
   Morceau de Concert, opus 24
   Prélude - Thème - Variation - Final
   Ben van Oosten - Nieuwe kerk, Katwijk aan Zee (NL)
Ben van Oosten (1955): Improvisation Psalm 150
   Ben van Oosten - Geref. Gemeente, Yerseke (NL)
Louis Vierne (1870-1937):
   From 24 Pièces en style libre, opus 31, no 20 Pastorale
César Franck (1822-1890):
   From Pièces pour orgue ou harmonium (L'organiste),
   no 2 Grand-Choeur en mi-bémol majeur
   Dirk S. Donker - Martini Kerk, Sneek (NL)

total time 76:07

 

CD2

Franz Liszt (1811-1886):
   Phantasie und Fuge über den Choral " Ad Nos,
   ad salutarum undam"
   Jean Guillou - St. Eustache, Paris (F)
Lionel Rogg (1936): Arcature (composed for the new
   Victoria Hall organ)
   Apparition (à David Titterington) - Evocation (pour Anne
   Page) - Finale (à André Isoir)
   Lionel Rogg - Victoria Hall, Genève (CH)
Naji Hakim (1955): Pange lingua (six pièces pour orgue)
   Pange lingua - Nobis datus - In supremae - Verbum caro -
   Tantum ergo - Genitori genitoque
   Naji Hakim - Duke's Hall - RAM, London (GB)
Robert A. Schumann (1810-1856):
   From "Sechs Fugen über den Namen B.A.C.H." opus 60, no 4
   From "Sechs Studien für den Pedalflügel" opus 56, no 4
   From "Sechs Studien für den Pedalflügel" opus 56, no 5
   Torvald Torén - Royal College of Music, Stockholm (S)
Zsolt Gardonyi (1946): Grand Choeur
   Karl Maureen - St. Franziskus, München (D)

total time 74:02

 
 Voor meer informatie e-mail: vdheuvel.orgelbouw@wxs.nl

]]>
no-spam@vandenheuvel.nl (Martijn) CD's Fri, 18 May 2012 08:17:37 +0200