Artikelen

Afdrukken

Brauneberg-Filzen (D), Voltmann-orgel

Filzen front

"Het orgel is zowel wat de klank, constructie, ambachtelijke uitvoering, en wat de materiaalkeuze betreft op uiterst vakkundige wijze gerestaureerd"  Reinhold Scheck, Pfarrer Thomas Schneider, Edmund Gietzen 

De heer Reinhold Schneck, Dekanatskantor en Orgeladviseur van het Bisdom Trier, demonstreerde de klankkleuren van het fraai gerestaureerde orgel voor de eerste keer op 27.01.2013. 

Toen Peter van den Heuvel in 2007 het Voltmann-orgel voor de eerste keer bezocht werd er al gesproken over een grondige restauratie en reconstructie van het orgel naar de situatie van 1884. Na onderzoek en samenspraak met de orgeladviseur van het bisdom, de heer Reinhold Schneck uit Wittlich, ontving Van den Heuvel-Orgelbouw bv de opdracht om het orgel naar historische gezichtspunten volledig te restaureren en te conserveren. Het orgel werd in juli 2012 gedemonteerd en naar de ateliers in Dordrecht overgebracht. Daar worden alle delen geheel gedemonteerd en na restauratie opnieuw opgebouwd.

Ondanks het idee dat het orgel van de St. Josefkerk in eerste instantie nagenoeg onveranderd leek, bleek er tijdens nader onderzoek in het atelier toch veel te zijn veranderd in de afgelopen 126 jaar. In overleg met de opdrachtgever en de orgeladviseur van het bisdom, de heer Reinhold Schneck uit Wittlich, wordt de originele Voltmann dispositie uit 1884 gereconstrueerd. Ontbrekende pijpen en verdwenen registers worden in stijl en mensurering van Voltmann nieuw bijgemaakt.

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden