Artikelen

Afdrukken

Dordrecht, Andreaskerk

front-263x300

"Het orgel heeft een nieuwe, mooie klankkleur gekregen zonder haar van origine aanwezige karakter en glans te verliezen. Er is veel aandacht besteedt aan de intonatie van het pijpwerk wat resulteert in een orgel dat ‘zingt’ en geen ‘pijn’ meer doet bij sommige registraties. De nieuwe opbouw van de Mixtuur functioneert optimaal, de gerestaureerde Trompet klinkt vol en rond en de twee nieuwe registers geven ons orgel meer mogelijkheden voor meditatief orgelspel.

Het is bijzonder dat Van den Heuvel het orgel in onze kerk met haar uitgesproken slechte akoestiek ‘body’ heeft weten te geven, wat duidelijk doorklinkt bij het gebruik van het 'volle werk'. 

 

De commissieleden ( Joop van den Berg, André Evera en Leo Kruijne) zijn unaniem van oordeel dat Van den Heuvel een knap stuk werk heeft geleverd bij het realiseren van de doelen en zijn dankbaar en tevreden over het mooie resultaat".  

Leo Kruijne

 

In het voorjaar van 2013 werd het Pels en Van Leeuwen-orgel (13 III/P, koppelklavier) in de Andreaskerk te Dordrecht gerenoveerd. De werkzaamheden omvatten naast reiniging o.a. een algehele herintonatie en het plaatsen van enkele nieuwe registers (Dulciaan 8' en Nasard 2 2/3'). De Trompet had sterk versuikerde koppen en deze werden, evenals de kelen en tongen, vernieuwd.

Dispositie:

Hoofdwerk: Prestant 8', Roerfluit 8', Octaaf 4', Octaaf 2', Mixtuur III-V, Trompet 8' (2013).
Nevenwerk: Holpijp 8', Roerfluit 4', Nasard 2 2/3' (2013), Woudfluit 2', Dulciaan 8' (2013).
Pedaal: Bourdon 16', Gedekt 8'.
Koppelklavier, 2 pedaalkoppels , tremulant.

Meer details en foto's kunt u vinden onder "Instrumenten".

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden