Artikelen

Afdrukken

Restauratie De Koff-orgel Hagestein

front200x300Het De Koff-orgel van de Hervormde Kerk te Hagestein werd op 18 november 1920 in gebruik genomen. Dit geheel nieuw gebouwde orgel verving een oud kabinetorgel, dat zich in slechte staat bevond. De sober vormgegeven  orgelkas staat fraai op de orgelgaanderij en in de kerkzaal. Tijdens de laatste kerkrestauratie zijn de grenenhouten orgelkas met balustrade samen met andere delen van het kerkinterieur opnieuw geschilderd in z.g. eiken-imitatie. Het gehele interieur is daarmee een fraaie visuele eenheid geworden. Het De Koff-orgel werd in de jaren 1968-1969 gerestaureerd door orgelbouwer A.H. de Graaf uit Leusden.

Begin 2021 werd er een plan opgesteld om het orgel te restaureren. Hierbij zal de Bourdon 16 op het manuaal terugkeren en de originele transmissie worden hersteld. De Octaaf 2 welke de plek innam van de Bourdon 16 wordt verplaatst naar een nieuw kantblok aan de voorzijde van de windlade.

De eerste week van januari 2022 werd het orgel gedemonteerd en overgebracht naar de werkplaatsen in Dordrecht. Aldaar is begonnen met de restauratie van al de onderdelen.

Foto's.

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden