Artikelen

Afdrukken

Parijs, Saint-Eustache

eustacheIn 1989 bouwde Van den Heuvel-Orgelbouw het grootste orgel van Frankrijk in de beroemde Saint-Eustache. Het orgel beschikt over 101 stemmen (147 rang) verdeeld over vijf klavieren en pedaal. Er zijn twee speeltafels, op de gaanderij met mechanische toetstraktuur, en beneden in de kerk met een elektronische traktuur. Het orgel werd in de afgelopen 21 jaar dagelijks zeer intensief gebruikt voor studiedoeleinden, concerten, geluidsopnamen en vanzelfsprekend ook voor de talrijke kerkdiensten.

In de afgelopen 10 jaar heeft het stadsbestuur van Parijs, eigenaar van de kerk en het orgel, veel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de binnen- en buitenkant van het monumentale kerkgebouw. Ook in de komende jaren zullen deze werkzaamheden doorgaan. Helaas is daarbij veel stof en gruis in het orgel gekomen.
 
Het stadsbestuur van Parijs ziet het Van den Heuvel orgel van de Saint-Eustache nog steeds als het meest prestigieuze orgel van Frankrijk.
In de afgelopen jaren werd de kathedrale kerk meerdere malen door blikseminslag getroffen. Tijdens deze inslagen beschadigde niet alleen apparatuur in de kerk, maar ook elektronica in het orgel. Omdat het na 21 jaar steeds moeilijker werd om oude elektronische componenten te vinden besloot het stadsbestuur om alles te moderniseren en het orgel na met nog meer mogelijkheden uit te breiden.

De setzer werd vernieuwd en men heeft nu de beschikking over 20.000 programmeerbare combinaties die men kan wegschrijven op een USB stick. De registercombinatie-mogelijkheden zijn hiermee dus ongekend groot geworden.

speeltafel-parijs

Op de verplaatsbare speeltafel werden er tevens nieuwe koppels geïnstalleerd (Grand-Choeur/Positif, Solo/Positif en Grand-Choeur/Récit). Ook werden er daarnaast nog een aantal bijzondere melodiekoppels geïnstalleerd: Soprano Grand-Choeur/Pédale, Soprano Récit/Pédale en Basse Grand-Choeur/Pédale.
Er werd ook in een instelbare deling van het pedaalklavier voorzien, de zogenaamde Coupure Pédale: men kan deze programmeren waardoor er nog meer solistische mogelijkheden beschikbaar zijn. Daarnaast is er een nieuw MIDI systeem waarmee het spel van de organisten kan worden opgenomen en via het orgel weer kan worden weergegeven.
De verplaatsbare speeltafel werd in Dordrecht voorzien van alle nieuwe aanpassingen.

In augustus en september 2010 kreeg het orgel een oppervlakkige (kleine) schoon- en onderhoudsbeurt waarbij de kadavers van duiven en ongedierte, voor zover als mogelijk, uit de orgelkas zijn verwijderd. Men spreekt de wens uit om in 2013 of 2014 een algehele stembeurt en onderhoudsbeurt (schoonmaakbeurt) uit te laten voeren (de laatste generale stembeurt vond plaats in 1999!).

speeltafel-parijs2

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden