Artikelen

Afdrukken

Schiedam, Grote of St.Janskerk

schiedamfront

Zoals de CD SPIRITO laat horen is het instrument in de Grote- of St.Janskerk sinds de werkzaamheden geschikt voor een breed repertoire, terwijl het zijn eigenzinnige karakter heeft behouden. De CD is een presentatie van het orgel en mijzelf door middel van composities van Bach, Sweelinck, Strategier, Karg-Elert, Bastiaans, Widor, Reubke en Schuurman. Over het eindresultaat ben ik enthousiast.

Arjen Leistra

In 2010 werd een aantal gerenommeerde orgelbouwers gevraagd om offerte uit te brengen voor een grote onderhoudsbeurt en uitbereiding van het pedaal. Na bestudering en vergelijking werd de opdracht tot renovatie en uitbereiding gegund aan J.L. van den Heuvel Orgelbouw bv uit Dordrecht.

In de periode januari-april 2011 voerde Van den Heuvel de volgende werkzaamheden uit:

  • schoonmaak en herstel van het gehele pijpenbestand,
  • gedeeltelijke herintonatie,
  • aanbrengen van nieuwe conducten,
  • aanbrengen van extra loopplanken,
  • nazien van speel- en registertraktuur en tremulanten,
  • stabilisering frontpijpen,
  • vervaardigen van een zelfstandige windvoorziening voor het pedaal, bestaande uit twee balgen en ventilatoren, (gemonteerd onder de bestaande windladen van het pedaal)
  • uitbereiding van het pedaal met een Prestant 16' en Roerquint 12' en tevens een reservering voor een Fagot 32', geplaatst op twee nieuwe laden tegen de muur achter het orgel

Het pijpwerk van de Prestant 16' werd in 1920 vervaardigd door Van der Kleij als Open Subbas 16' voor de Oosterkerk te Schiedam. In 1988 vondt dit pijpwerk een plaats in de Magnalia-Dei Kerk te Schiedam.  Deze kerk werd gesloten en nu heeft de Open Subbas (na herintonatie tot Prestant) een plaats gekregen in het Flentrop-orgel van de Grote Kerk. De houten Roerquint 12' werd door Van den Heuvel nieuw vervaardigd. Voor de nog te plaatsen Fagot 32' werd een geldinzamelings actie gehouden, binnen een half jaar kon aan van den Heuvel-Orgelbouw de opdracht worden versterkt om dit belangrijke register te vervaardigen.

schiedamspeeltafelHet orgel werd op zaterdag 30 april 2011 feestelijk ingebruikgenomen met het Koninginnedagconcert door Arjen Leistra, organist van de Grote Kerk. De uitbreiding met de imposante Fagot 32' volgde exact een jaar later tijdens het traditionele Koninginnedagconcert. Ook hier bespeelde titularis Leistra het orgel.
 

 

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden