Artikelen

Afdrukken

Van den Heuvel orgels en (samen)zang

 

Feike Asma 477x600De door Van den Heuvel gebouwde orgels staan bekend om hun warme grondtonige orgelklank, een klank die naar de hoge tonen zangrijk maar niet dun en scherp is. De orgelklank is dienend en alle mogelijke klankkleuren zijn aanwezig om de inhoud van de te zingen psalmen en liederen optimaal te ondersteunen en te kleuren. Daarmee zijn Van den Heuvel-orgels dan ook zeer geschikt om de (samen)zang mee te begeleiden.

Enkele geluidsfragmenten vindt u onderaan deze pagina.

Inmiddels zijn er in de loop der jaren ruim 150 CD's uitgegeven van Van den Heuvel-orgels (solo), orgelbegeleiding van solisten, zang en van massale, vaak niet-ritmische, samenzang. Daarnaast zijn er reportages gemaakt door diverse omroepen uit België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Japan, Nederland, U.K., U.S.A., Zweden, Zuid-Afrika en Zwitserland.

Het eerste geheel nieuwe Van den Heuvel-orgel werd gebouwd voor de Singelkerk in Ridderkerk. De concerten met samenzang trokken in de beginjaren meer dan 1.000 bezoekers die uit het gehele land kwamen. Van de eerste opname door Klaas Jan Mulder werden meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Er werden ook beroemde buitenlandse organisten (o.a. de franse organisten Daniel Roth en Michelle Leclerc) uitgenodigd die tijdens de bijeenkomsten bijzonder getroffen werden door de massale niet-ritmische samenzang…..hier werd over gesproken tot ver in het buitenland.

Mondiaal bekend zijn de Mannenzang CD's vanuit de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee. Het was een ideaal van de Katwijkse organist Jaap van Rijn om 1.600 mannen bij elkaar te brengen in de Nieuwe Kerk en met het 80-stemmen tellende Van den Heuvel-orgel de zang van deze mannen te begeleiden. Het bleek zo'n groot succes dat deze happening sindsdien jaarlijks terugkeerde. Er werden van iedere mannenzangavond CD's uitgegeven en de opbrengst werd gebruikt om een nieuw te bouwen Van den Heuvel-orgel (II/P 25 stemmen) in de Oude Kerk van Katwijk te financieren. Toen dit orgel eenmaal gebouwd was (1995) werden de opbrengsten bestemd voor vele goede doelen.

Ook zijn de concert/samenzangreizen naar o.a. het grote Van den Heuvel-orgel in Parijs uniek te noemen. Sinds de ingebruikneming van dit orgel worden er jaarlijks meerdere samenzangreizen naar de lichtstad georganiseerd en in totaal hebben ruim 50.000 zangers vanuit Nederland aan deze avonden meegewerkt. Ook van deze samenzangavonden zijn vele CD-opnamen uitgebracht.

Bepaalde plaatsen staan bekend om hun bijzondere samenzang, wij noemden reeds de vissersplaats Katwijk aan Zee, maar ook in andere plaatsen zoals bijvoorbeeld in de Gereformeerde Gemeente van Yerseke (Van den Heuvel-orgel III/P 42 stemmen) is de samenzang, met bovenstem, uniek. Ook in o.a. Opheusden (Van den Heuvel-orgel II/P 29 stemmen) is de niet-ritmische samenzang, zoals gebruikelijk in de Betuwe, zeer massaal en indrukwekkend.

Vanzelfsprekend heeft iedere plaats, kerkelijke gemeente en organist een bijzondere plaats binnen de brede mogelijkheden van de zang tot Gods eer. Het voert dan ook te ver om alle plaatsen afzonderlijk te vermelden.

Bijzonder interessant om te horen is natuurlijk ook het kerkelijk gebruik van de kleine en grotere Van den Heuvel-orgels in het buitenland. Verrassend is bijvoorbeeld de zangbegeleiding zoals gebruikelijk in de kerk van Mänttä, Finland (Van den Heuvel-orgel III/P, 30 stemmen), naar ook de zang zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten (New York, Van den Heuvel-orgel III/P 31 stemmen) is zeer interessant om te mogen beleven.

Hieronder een aantal geluidsfragmenten:

Nieuwe Kerk, Katwijk aan Zee: Als 't bazuingeschal des Heeren klinkt en Jezus 'komst is daar.
organist: Jaap van Rijn

St. Eustache, Parijs: Psalm 95.
organist: Klaas Jan Mulder

Nieuwe Kerk, Katwijk aan Zee: Hoe lieflijk zijn de voeten van hen, die een goede boodschap brengen (G.F. Händel).
organist: Klaas Jan Mulder

Gereformeerde Gemeente, Yerseke: Psalm 130.
organist: Pieter Heijkoop

Mäntän Seurakunta, Mänttä (Finland): On riemu, kun saan tulla
organist: Sami Salomaa

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden