Martin Mans bespeelt Van den Heuvel-orgels Vol. 2 (Strijen)

Ridderkerk, Singelkerk & Strijen, St. Lambertus Kerk

Na de vele opnamen die er uitgegeven zijn van de grote Van den Heuvel-orgels in het buitenland heeft STH-RECORDS in nauwe samenwerking met Martin Mans het initiatief genomen om een dubbel CD uit te brengen van de Van den Heuvel-orgels in Ridderkerk en Strijen.

CD 1: Het orgel in de Singelkerk te Ridderkerk was het eerste geheel nieuwe orgel dat Jan L. van den Heuvel op 23-jarige leeftijd in opdracht kreeg. In tegenstelling tot de toenmalige neo-barokke idealen in de orgelbouw kwam Jan van den Heuvel krachtig op voor het romantische Hollandse orgeltype. De oplevering van het orgel (32IIIP) vond plaats in 1972, Jan was toen 25 jaar. Dit orgel opende de deuren naar een internationale carrière als kerkorgelbouwer: de zangrijke, warme intonatie en deftige orgelklank was een voorbeeld voor veel andere Van den Heuvel-orgels.
Op deze fraaie uitgave brengt de populaire organist Martin Mans eveneens uiterst fraaie klanken ten gehore.

Op het programma staan naast improvisaties meerdere populaire klassiekers:
1. Ontwaakt gij die slaapt
2. Zie ik de bergen
3. Jezus zal heersen
4. Badinerie (Bach)
5. Queen of Sheba (Handel)
6. Andante in es (Landsman)
7. Fanfare (Lemmens)
8. Meditation (Caccini)
9. Op een Perzische markt (Ketelbey)
10. Andante Religioso (Bouwman)
11. Presto (Pescetti)
12. Hochzeitsmarsch (Anonymus)
13. Exodus
14. Psalm 150

CD 2 werd opgenomen in de Grote- of St. Lambertuskerk te Strijen. Het oorspronkelijke orgel in deze fraaie kerk werd gebouwd door de Groningse orgelmaker Petrus van Oeckelen. Toen Van den Heuvel-Orgelbouw in 1973 opdracht kreeg om het orgel waar mogelijk te restaureren en verder te vernieuwen en uit te breiden was er nagenoeg niets meer over van het oorspronkelijke orgel. Er werd dan ook een vrijwel nieuw orgel gebouwd met 33 stemmen verdeeld over twee klavieren en pedaal. De ingebruikname vond plaats in 1975.
Ook dit Van den Heuvel orgel beschikt over een grote gevarieerde klankrijkdom die Martin Mans tijdens zijn gedreven en gevoelig spel uitstekend laat uitkomen. U kunt vele lyrische klankcombinaties en de statige, robuuste orgelklank van dit orgel afwisselend beluisteren.

Op het programma in Strijen staan:
1. Prijs mijn ziel
2. Psalm 65
3. Op bergen en in dalen
4. Psalm 123
5. vier jaargetijden
6. Rondo (Bach)
7. Mazurka
8. The day you sang
9. Rondo (Otterlo)
10. Andante in a
11. Thema’s (Beethoven)
12. Zie ik de leliën
13. Psalm 89

Aanvullende informatie

Gelezen: 8701 keer Laatst aangepast op donderdag, 03 mei 2012 08:54

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden