Jan van Wingerden Czech Organ Music of the 19th - 20th Century

janvanwingerden250x250De Nederlandse organist Jan van Wingerden (1950) studeerde piano bij Piet Meijer en orgel bij o.a. Ben van Oosten en Daniël Roth (Franck-interpretatie). Dankzij de kennis van deze orgelmeesters weet Jan van Wingerden orgeltechniek en -registratie uitstekend in zijn spel toe te passen. Zijn muzikale diepgang en grote expressiviteit verlenen aan dit spel een opvallende zeggingskracht. Door zijn sterke persoonlijkheid geeft hij aan ieder werk een geheel eigen karakter. Mede door zijn vele internationale contacten ontstond een intense, vriendschap met de Praagse orgel virtuoos Jiri Ropek.
Geinspireerd door het indringende spel van deze orgelmeester werd een grote interesse gewekt voor met name Tsjechische orgelmuziek. Na het bestuderen van vele werken werden plannen gemaakt om de Boheemse orgelcomposities meer bekendheid te geven door het maken van deze compact disc, die tevens een wereldpremière is.
Om de gespeelde werken adequaat recht te doen was een groot symphonisch orgel dat vele klankschakeringen in zich heeft noodzakelijk. Onvermijdelijk viel hierbij de keus op het Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee.

Josef Klicka (1855-1937)
1 Concert Fantasy on the St. Wenceslas Choral,
   Hymne Czech, op.65
   Frantisek Musil (1852-1908)
2 Sonata Solemnis
   Allegro - Canone - Fuga
   Frantisek Michalek (1895-1951)
   Two Chorale Preludes
Duse mily presvaty (otce nas, mily pane)
   Andante - Largo - Canone, Allegro giusto
Z hezdy vyslo slunce
   Bedrich Antonin Wiedermann (1883-1951)
5 Toccata & Fugue in F minor
   Jiri Ropek (1922)
6 Variations om 'Victimae Paschali Laudes'

total time 73:01

Aanvullende informatie

Gelezen: 7847 keer Laatst aangepast op vrijdag, 18 mei 2012 11:55

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden