Oliver Messiaen

Jan Hage - organist

Het jaar 2008 staat, 100 jaar na de geboorte van Olivier Messiaen (1908-1992), internationaal in het teken van deze Franse componist die wordt gerekend tot de grootste componisten van de 20ste eeuw. Messiaen componeerde niet alleen voor orgel maar tevens orkestwerken, kamermuziek, veel pianomuziek en een opera. Zijn oeuvre is sterk gekleurd door zijn orthodox christelijk geloof dat hij op een uiterst persoonlijke, moderne en kleurrijke wijze verklankt. In zijn orkest- en orgelwerken experimenteert hij veelvuldig met nieuwe klankcombinaties. Hij was van 1931 tot aan zijn dood organist van de Sainte-Trinité in Parijs. In 1989 maakte hij kennis met het grote Van den Heuvel-orgel in de Sainte-Eustache, dat hij als ultieme voorbeeld zag om zijn muzikale gedachten te verklanken.

Jan Hage (1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens bij Jan Welmers aan het Utrechts conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Hij behaalde vele diploma's en het doctoraal diploma Muziekwetenschap. Vervolgens studeerde Hage bij André Isoir in Frankrijk. Hij won vele prijzen tijdens concoursen in binnen- en buitenland alwaar hij een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet is van hedendaagse orgelmuziek.

In opdracht van de Prof. Dr. G. van der Leeuw-stichting maakte Jan Hage een Messiaen-CD op het Van den Heuvel-Orgel (80IVP) in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. De fraaie kleurencombinaties van dit in 1983 gebouwde orgel komen volledig tot zijn recht in de bekende composities "L'Ascension" (1934, Quatre méditations symphoniques pour orgue) en "Les Corps Glorieux" (1939, Sept visions brèves de la Vie des ressuscités).

   L'Ascension (1934)
   Quarte méditations symphoniques pour orgue
1 Majesté du Christ demandant sa gloire à son Père
2 Alléluias sereins d'une âme qui désire le ciel
3 Transports de joie d'une âme devant la gloire du Christ qui est la seinne
4 Prière du Christ montant vers son père

   Les Gorps Glorieux (1939)
   Sept visions brèves de la Vie de ressuscités
5 Subtilité des Corps Glorieux
6 Les Eaux de la Grâce
7 L'Ange aux Parfums
8 Combat de la Mort et de la Vie
9 Force et Agilité de Corps Glorieux
10 Joie et Clarté des Corps Glorieux
11 Le Mystère de la Sainte Trinité

total time 67:07

Aanvullende informatie

Gelezen: 8554 keer Laatst aangepast op vrijdag, 18 mei 2012 13:54

Instrumenten zoeken

Categorie

Tag

Werkzaamheden