Afdrukken

G.A. Hazen orgel (1986, 12/IIIP) te koop

hazenDe Sint-Fransicuskerk is een rooms-katholieke parochiekerk aan het Belgiëplein in Breda. Het gebouw is ontworpen door S.F. Steeneken in een sobere modernistische stijl. Het gebouwencomplex bestaat uit een zaalkerk, pastorie, en overige bijgebouwen aan elkaar verbonden door een laag verbindingsstuk. Het kerkgebouw krijgt binnenkort een andere functie waarbij het orgel (G.A. Hazen, 1986) overbodig wordt.

Download de brochure met meer gedetailleerde informatie.

Verdere inlichtingen:
Jan L. van den Heuvel – Orgelbouw bv
Amstelwijckweg 44
3316 BB Dordrecht
T: 078 – 6179540
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Montage en intonatie Außernzell voltooid

In 1981 bouwde J.L. van den Heuvel-Orgelbouw voor de Bethelkerk van de Gereformeerde Gemeente te Bodegraven een geheel nieuw orgel met 12 stemmen (waarvan 1 transmissie). Op 10 december werd dit orgel ingespeeld door de bekende organist Herman van Vliet, die tevens als adviseur bij de bouw van het orgel was betrokken. De kerkelijke gemeente groeide en men besloot in 1996 een nieuwe kerk te bouwen en een groter (tweedehands) kerkorgel aan te schaffen. Het Van den Heuvel-orgel werd verkocht aan de Geref. Gemeente van Berkenwoude. De firma Nijsse plaatste het orgel over waarbij hij o.a. de intonatie naar zijn smaak aanpaste. Maar ook deze kerkzaal in Berkenwoude werd te klein en de kerkelijk gemeente nam in 2021 een grotere nieuwbouwkerk in gebruik. Door bemiddeling van Van den Heuvel-Orgelbouw is het orgel verkocht aan de Maria Himmelfahrt Kirche in Außernzell, Duitsland.

Na demontage is het orgel gereviseerd. Hierbij is de balg opnieuw beleerd, leer en vilt delen in de mechanieken zijn vernieuwd, het pijpwerk is hersteld en de intonatie herzien. Tevens zijn de transmissie stokken vernieuwd. Er zijn twee nieuwe registers geplaatst: een Fagott 8' en een Sesquialter II, deze vervangen de Dulciaan 8' en de Cornet. De orgelkast is hersteld en voorzien van een grondverf. Op locatie is het orgel in een eiken-imitatie beschilderd.

Montage in de kerk:
 
Afdrukken

Pels orgel (1967, 7/IP) te koop

front 275x500

De firma Bernard Pels & Zn bouwde dit orgel voor de kapel van het zorgcentrum Overduin te Katwijk aan Zee. Op 14 juli 1967 speelde Feike Asma het orgel in. Het in goede staat verkerende orgel is tot het faillissement van Pels & Van Leeuwen in 2017 bij deze firma in onderhoud geweest.

Het zorgcentrum wordt momenteel grondig gerenoveerd en aangepast aan de huidige eisen. Op de plaats van de bestaande kapel komt nieuwbouw van het zorgcentrum. De nieuwe kapel krijgt een plaats elders in het complex en wordt kleiner en lager: het huidige Pels-orgel is helaas niet meer inpasbaar en dat is de reden dat Van den Heuvel-Orgelbouw de opdracht kreeg om een geschikte plaats voor dit fraaie orgel te vinden. Het orgel is op korte termijn leverbaar. De vraagprijs van de eigenaar van het orgel is slechts Euro 19.900,--. Over het aankoopbedrag is geen BTW verschuldigd! De kosten voor demontage en het overplaatsen komen voor rekening van de koper. Indien gewenst kan Van den Heuvel-Orgelbouw hierbij vanzelfsprekend van dienst zijn.

Download de brochure met meer gedetailleerde informatie.

Verdere inlichtingen:
Jan L. van den Heuvel – Orgelbouw bv
Amstelwijckweg 44
3316 BB Dordrecht
T: 078 – 6179540
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Ingebuikname orgel Ridderkerk

front2 500x334

Het nieuw orgel gebouwd voor de hersteld hervormde Sionskerk in Ridderkerk wordt op vrijdagavond 28 januari in gebruik genomen.

De hersteld hervormde gemeente van Ridderkerk nam in maart 2015 een nieuw kerkgebouw in gebruik: de Sionskerk aan de Baden Powellstraat. Vervolgens werd aan J. L. van den Heuvel Orgelbouw uit Dordrecht de opdracht gegeven een nieuw orgel voor de kerk te bouwen. In december 2019 is begonnen aan de bouw van het instrument.

Het orgel is geheel nieuw ontworpen en telt 29 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, zwelwerk en pedaal. De klank van het orgel is gebaseerd op de Hollandse traditie en is in de eerste plaats bedoeld voor de begeleiding van de gemeentezang.

Tijdens de ingebruikname op vrijdagavond 28 januari (aanvang 20.00 uur) bespeelt Peter Eilander uit Twello het orgel. Hij begeleidt de samenzang en speelt werken van Bach, Händel en Lemmens. Ds. K.J. Kaptein (IJsselmuiden-Grafhorst) verzorgt een meditatie.

 speeltafel 286x400  front1 286x400

Vanwege de coronamaatregelen is de bijeenkomst uitsluitend toegankelijk voor de leden van de plaatselijke gemeente. De avond is via een livestream op het YouTubekanaal van de gemeente rechtstreeks te volgen.