Afdrukken

Wat we doen

Pijporgels in alle maten

De reputatie van J.L. Van den Heuvel Orgelbouw bv is wereldwijd gevestigd. Beroemd zijn de grote 32' orgels welke in Frankrijk, Duitsland, Zweden, Zwitserland en Denemarken maar ook in Nederland zijn geplaatst.

De staf, orgelontwerpers, bouwers, intonateurs en stemmers van Van den Heuvel zien de grote kerk- en concertorgels niet als het enige legitieme muziekinstrument: ze ontwerpen, bouwen, restaureren en onderhouden ook kleine pijporgels met dezelfde zorg en oog voor detail.

kleinste-orgels
6 stemmen                                      restauratie, 6 stemmen                           5 stemmen

Kleinere kerkorgels, koororgels, oefenorgels, huisorgels, enz. zijn eveneens een belangrijk onderdeel van ons werkterrein en hebben bovendien een uitstekende reputatie.

kleine-orgels
17 stemmen                                              11 stemmen                                               9 stemmen

Elk pijporgel gebouwd door Van den Heuvel is een geheel uniek instrument, geheel afgestemd op de wensen van de eigenaar. De omstandigheden waarin het orgel gaat funktioneren zijn een belangrijk gegeven bij het ontwerp:

 • De architectuur van kerk, zaal, of kamer
 • De afmetingen van de kerk, zaal of kamer
 • Integratie van het orgel in de kerk, zaal of kamer (zowel architectuur, kleuren en texturen)
 • De wensen van de organist, adviseur(s) en, zeker niet de minste, die van de gemeente of parochie op klank en technische aspecten.
 • De specifieke (liturgische) kenmerken en benodigdheden zijn een belangrijk punt van vertrek in het ontwerp
 • De akoestische omstandigheden en daarmee samenhangend de optimale plaats van het orgel in de ruimte.
 • De financiele mogelijkheden

montagehal-binnen
In de montage hal: opbouw van grote (51 stemmen) en kleinere (24 stemmen) orgels.

Op het terrein van artistiek ontwerp en vakmanschap biedt Van den Heuvel Orgelbouw u het beste. Elk onderdeel van een instrument kan worden geanalyseerd, aangeraakt en beluisterd worden met een gelijke bewondering voor materiaal, vakmanschap en uitmuntende klankschoonheid. Elk instrument is een product van een toegewijde en gedisiplineerde geest.

werkplaats-montagehal
Werkplaats gebouwen en kleine montage hal                                     Grote montage hal

Er zijn diverse mogelijkheden voor u om met ons een uniek pijporgel te ontwerpen naar uw wensen en mogelijkheden:

 1. Neem telefonisch contact met ons op (078 6 17 95 40) en maak een afspraak. We zullen dan de geplande locatie bezoeken om afmetingen van de ruimte alsmede de omstandigheden op te nemen, zoals hierboven beschreven.
 2. Zend ons een fax (078 6 18 12 28) en wij zullen contact met u opnemen.
 3. Schrijf een brief naar onderstaand adres:
  J.L. VAN DEN HEUVEL ORGELBOUW BV
  t.a.v. Jan & Peter van den Heuvel
  Amstelwijckweg 44
  3316 BB Dordrecht

  en wij nemen contact met u op.
 4. U kunt ons natuurlijk ook e-mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderhoud en stemmen

Na de bouw of restauratie van een orgel bieden wij u hulp, daar wij de relatie met onze klanten als zeer belangrijk zien. Objectief, duidelijk advies en perfect onderhoud van orgels, gebouwd of gerestaureerd door ons (of door een van onze collega's) is een eerste vereiste waarbij wij altijd proberen de klant te behoeden voor onvoorziene financiele uitgaven.

Naast Van den Heuvel orgels onderhouden en reviseren we ook orgels van diverse collega's en historische instrumenten:

onderhoud

Normaliter volstaat eens in de twee of drie jaar een generale stembeurt. Tussentijdse stembeurten en eventueel technisch onderhoud kan natuurlijk altijd plaats vinden. Uiteraard doen wij onze uiterste best om al het werk naar uw volle tevredenheid uit te voeren, ook als het gaat om speciale concert data!

Wij bieden onze reguliere klanten een zeer interessant stem- en onderhoudscontract waarbij de korting op arbeidskosten relatief is met het aantal overeengekomen generale stemmingsbeurten.

Groot-onderhoud

Behalve nieuwbouw, restauratie- en de gebruikelijke onderhouds- en stemwerkzaamheden voeren onze gespecialiseerde medewerkers ook regelmatig z.g “groot-onderhoudswerk” uit.

Deze werkzaamheden krijgen in de publiciteit vaak minder aandacht, maar zijn vanzelf wel belangrijk om de kerkorgels in een goede staat te houden en zo grotere kosten op lange termijn te voorkomen.

Een orgel dient om de 15 à 20 jaar te worden schoongemaakt. Deze frequentie hangt af van de hoeveelheid stof en de omstandigheden waarin het orgel staat opgesteld. Tijdens een dergelijke schoonmaakbeurt verwijderen wij al het pijpwerk zodat alle mechanische onderdelen zowel binnen als buiten de orgelkas kunnen worden gereinigd. Na het herplaatsen van het pijpwerk in het orgel zal de intonatie worden nagezien en waarnodig worden geoptimaliseerd.

Als u wensen danwel vragen hebt inzake stembeurten, herintonatie, technisch onderhoud of schoonmaak van uw pijporgel, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

jan-peter

J.L. van den Heuvel Orgelbouw
zal u graag adviseren en ter dienste staan!