Katwijk aan Zee, P.K.N. Nederlandse Hervormde Oude- of Andreaskerk (25/II/P, 1995)

De kerk

De aan de Boulevard te Katwijk aan Zee gelegen Andreas- of Oude Kerk was in gebruik tot het eind van de vorige eeuw. Omdat de kerk te klein begon te werd besloot men een grote nieuwe kerk te laten bouwen. Toen de "Nieuwe Kerk" met 1.800 zitplaatsen in 1897 gereed was, verkocht men de 'Oude Kerk' aan een visfabriek.
Deze maakte tot het begin van de twintiger jaren gebruik van de kerk om vis te zouten en netten te repareren. De Nieuwe Kerk begon echter opnieuw te klein te worden en de Hervormde gemeente besloot de Oude Kerk opnieuw aan te kopen, te restaureren en uit te breiden met zijbeuken.

Het orgel

In 1991 werden er drie orgelbouwers uitgenodigd om de kerkvoogdij te adviseren over het oude Standaart orgel (1923, 22IIP) dat in zeer slechte conditie was. Alle orgelbouwers adviseerden om niet veel geld te spenderen aan dit elektro-pneumatische orgel. Een commissie werd gevormd rond adviseur Jaap van Rijn, organist van de Nieuwe Kerk.

Tijdens de kerkrestauratie maakte de commissie een plan met twee belangrijke punten:

  • De bestaande eiken kas moet worden hergebruikt en zonodig vergroot in stijl.
  • De dispositie vermelde tevens een gedetailleerde beschrijving van het orgel zoals het zou moeten worden gebouwd. De orgelbouwers waren niet toegestaan het plan te wijzigen.

Om een mechanisch orgel te bouwen in de bestaande ruimte was geen eenvoudige klus, daar de kas in tweeën is gedeeld door de dakconstructie. Een "vrijstaande" speeltafel met mechanische toetstraktuur zou in het midden moeten komen. Gebruik van een stalen frame was nodig i.v.m. de grote puntbelastingen op de vloer.  
In 1992 werd het contract toevertrouwd aan Van den Heuvel. Het orgel werd in gebruik genomen op 23 november 1995.

Interne layout

Gezien de architectuur van de kerk en orgelkas moest het instrument een speciale technische opbouw krijgen. Het orgel werd als het ware in twee gedeelten gesplitst: de C- en de Cis kant. De speeltafel is in het midden gesitueerd waarbij de organist "in de kerk" kijkt. Links en rechts naast de speeltafel bevinden zich de windladen van het Hoofwerk alsmede de vouwbalgen van dit werk. Daarnaast (dus uiterst links en rechts) bevinden zich de windladen en de windvoorziening van het pedaal. Boven het Hoofdwerk en speeltafel bevindt zich het pijpwerk van het Zwelwerk dat in een uiterst effectieve zwelkast geplaatst is.
De ventilator alsmede de windvoorziening van het zwelwerk bevinden zich boven dit werk in een ruimte die in verbinding staat met de kerkruimte.

Aanvullende informatie

  • Werkzaamheden: Nieuwbouw
  • Locatie: Katwijk aan Zee (NL)
  • Ingebruikname: vrijdag 24 november 1995
  • Dispositie:

    Pedaal, C-f1
    Contrabas 16'
    Subbas 16'
    Open Fluit 8'
    Bazuin 16'

    Hoofdwerk (I), C-g3
    Prestant 16'
    Prestant 8'
    Flûte Harmonique 8'
    Roerfluit 8'
    Octaaf 4'
    Fluit 4'
    Octaaf 2'
    Mixtuur V 2'
    Cornet V
    Fagot 16'
    Trompet 8'

    Zwelwerk (II), C-g3
    Bourdon 16'
    Holfluit (open) 8'
    Viola di Gamba 8'
    Voix Céleste 8'
    Open Fluit (Koppelfluit) 4'
    Nasard 2 2/3'
    Open Fluit 2'
    Tertiaan II 1 3/5'+1 1/3'
    Hobo 8'
    Vox Humana 8'

    Speelhulpen
    Hoofdwerk/Pedaal
    Zwelwerk/Pedaal
    Zwelwerk/Hoofdwerk
    Zwelkasttrede
    Tremulant Hoofdwerk
    Tremulant Zwelwerk


    Mechanische toetstractuur en elektrische registertractuur.