Spirited Fantasies

Gerben Mourik, Danish Radio "Koncerthuset", Kopenhagen.

Met een oplage van 11.000 is de eerste orgel-CD van het grote Van den Heuvel-orgel in Kopenhagen uitgekomen. Gerben Mourik demonstreert de vele mogelijkheden van dit symfonische concertorgel (met 91 stemmen het grootste van Denemarken) tijdens een zeer gevarieerd programma

1. Intrada
Deze openings improvisatie laat de tongwerken van Récit, de tuba’s en de pedaaltongwerken 16’, 8’ en 4’ (zonder Bombarde 16’) solistisch horen. Diverse ritmische elementen wijzen al naar de Gershwin-Rhapsody.

2. Evocation from the 16th century
Dit is een hommage aan de blaasmuziek uit de zestiende eeuw. Het middendeel wijst al vooruit naar harmonieën zoals die in de 17e eeuw gebruikelijk waren.

3. Concert Fantasia on three themes from Tchaikovsky & Liszt
Deze Concertfantasie is gebaseerd op een thema uit de vijfde symfonie van Tchaikovsky en de twee thema’s uit de Heroide-Elégiaque - een compositie voor piano van Franz Liszt.

4. Prelude, fugue, intermezzo and final on “I Danmark er jeg født”
Deze improvisatie laat het orgel meer als een Frans-symfonisch instrument horen. Het thema is het bekende Deense lied “I Danmark er jeg født”. Deze melodie dateert uit 1926; de coupletten van dit populaire lied werden door de 1.800 genodigden en de aanwezige Deense koninklijke familie gezongen tijdens de feestelijke ingebruikneming van de concertzaal en het orgel op 17 januari 2009.
De Final is een feestelijk carillon met aan het slot de melodie in het Pédale. Deze improvisatie is een hommage aan de Parijse Notre-Dame organist Pierre Cochereau, die in 1984 plotseling op 59-jarige leeftijd overleed.

5. Sonatine in G-Dur: Allegro, Adagio, Allegretto
Deze Sonatine laat wat kleinere registraties horen; de thema’s ontstonden spontaan. De stijl is die van de Weense Klassieken.

6. Waltz (thema: Verdi - Rigoletto)
Ook thema’s van operacomponisten kunnen materiaal bieden voor een improvisatie.

7-9. Three impressions about Copenhagen: (Homage to Sigfrid Karg-Elert)
Deze drie impressies zijn eigenlijk een schilderij, gevat in muziek, en laten o.a. de strijkers, (de pasteltinten van het orgel) horen.

10. Méditation
Deze vrije improvisatie is een rustpunt, en laat in het middengedeelte als opvallend register o.a. de Voix céleste horen.

11. Gershwin-Rhapsody
De thema’s die Gershwin maakte voor zijn musicals en songs zijn ondanks de jazzy elementen toch vaak klassiek georiënteerd. Deze improvisatie is gebaseerd op twee beroemde thema’s; ze is vooral bedoeld om de vele afzonderlijke klanken en combinaties van het Van den Heuvel-concertorgel te laten horen.
Het slot is een tumultueuze toccata – afgewisseld met ‘Summertime’, maar nu als koraal behandeld – en een fanfare met het tutti van het orgel.


"Als je naar dit briljante en gevarieerde improvisatieprogramma van Gerben Mourik luistert, heb je er een getuigenis van dat het DR-Van den Heuvel-orgel heel zeker een van de beste concertorgels ter wereld is.

De majestueuze en kleurrijke symfonische karaktertrekken van dit soloinstrument kunnen een ideaal vormen, niet alleen in de dialoog en de wedijver met de krachten van het orkest, maar ook in de ondersteuning van het orkest.

Ik ben er zeker van dat dit koninklijke instrument organisten, dirigenten en componisten zal inspireren om velen een genoegen te bereiden."

Dr. Naji Hakim


Meer informatie over Naji Hakim: www.najihakim.com


In het CD-boekje staan behalve de dispositie en info over het nieuwe orgel ook een toelichting op het gevarieerde programma en vermelding van registraties.

Gerben Mourik (1981) voltooide zijn Bachelor en Master opleidingen bij Bram Beekman (literatuur) en Henco de Berg (improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Ook volgde hij privé-lessen bij Ben van Oosten, Ansgar Wallenhorst en Naji Hakim. Gerben behaalde o.a. drie eerste prijzen tijdens improvisatiewedstrijden: Zwolle (2003), St. Albans (2005), en Haarlem (2008); de laatste met unanimiteit van de jury. www.gerbenmourik.nl


Ook u kunt in het bezit komen van deze bijzondere CD.
Na het overmaken van slechts 10 euro (prijs CD inclusief verpakking en verzendkosten!) op ING (voorheen Postbank) rekening 16 55 143 t.n.v. Van den Heuvel-Orgelbouw bv krijgt u de CD per omgaande toegezonden. Vermeld wel duidelijk uw naam en adres!
De CD zal ook verkrijgbaar zijn na de concerten van Gerben Mourik.

Aanvullende informatie

  • Label: www.inside-audio.nl