Gerestaureerde en overgeplaatste instrumenten

Klaviatuur voor restauratie
Klaviatuur na restauratie

Restauratie

Behalve nieuwbouw is ook restauratie en reconstructie, alsmede het onderhouden van pijporgels, een belangrijke activiteit van J.L. van den Heuvel-Orgelbouw.

Het uitgangspunt bij restauratie is in principe de instrumenten terug te reconstrueren naar hun oorspronkelijke stijl. Ieder historisch orgel heeft een geschiedenis, die met mensen, tijden en gebeurtenissen verbonden is. Dit maakt historische instrumenten bijzonder. Men herkent vaak vreugde en betrokkenheid van de personen die in de loop der jaren aan de orgels gewerkt hebben, soms bemerkt men helaas ook het tegenovergestelde.

Ook wat de klank betreft maakt men bij restauratie vaak kennis met een levendige geschiedenis. Verdieping in dit alles draagt bij tot enthousiasme om dit alles aan de komende generaties over te dragen.

Het werken aan oude of nieuwe instrumenten is verschillend: van restaureren leren wij wat wij met goede reden kunnen overnemen in een nieuw te bouwen orgel, en wat wij met evenzo goede reden beter op een andere wijze kunnen ontwerpen en vervaardigen. In de afgelopen 55 jaar hebben wij dan ook veel geleerd: door hernieuwde kennismaking met technieken van oude meesters kunnen wij, in combinatie met moderne technieken en vaak met betere materialen en constructies, instrumenten vervaardigen die bekendheid genieten om hun individuele vormgeving, karakteristiek klankpallet en ambachtelijke bouwwijze.

Goed en objectief overleg met opdrachtgevers, organisten en adviseurs draagt zeker bij tot optimalisering van het uiteindelijk resultaat. Wij nodigen u hartelijk uit om geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen!

Met onderstaande filters kunt u gerestaureerde en overgeplaatste instrumenten zoeken