Den Haag, huisorgel Ben van Oosten (16/III/P, 2000)

Veel professionele (concert) organisten weten alles van muziek, componisten en de diverse orgelstijlen van alle perioden. Een groot aantal weet ook veel van orgelbouw. Slechts een enkeling heeft ervaring in het orgelbouwen.

Ben van Oosten (1955) studeerde orgel en piano aan het bekende Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie in Parijs. Sinds 1970 geeft hij honderden concerten gegeven over de gehele wereld. Veel van zijn opnamen zijn bekroond. Hiernaast is hij auteur van de biografie "Charles-Marie Widor ~ Vater der Orgelsymphonie".
Van Oosten is thans organist aan de Grote Kerk in Den Haag en doceert aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf het eerste orgel van Van den Heuvel (dat samen valt met het begin van carrière als organist) volgde hij de ontwikkelingen van deze firma met grote belangstelling.

Na de oplevering van het grote symfonische Van den Heuvel-orgel in Katwijk aan Zee (1984) kreeg zijn ideaal om een studieorgel te bouwen meer vorm. Hij besprak alle mogelijkheden met Jan van den Heuvel en samen werkten zij een idee voor een drie manualig studie orgel uit. Vrij snel hierna kreeg Van den Heuvel opdracht om het idee verder uit te werken.

De eenvoudigste en meest gebruikelijke weg is om de orgelbouwer het gehele orgel te laten maken. Ben van Oosten echter gaf de voorkeur aan om, naast zijn internationale carrière als concert organist, meer betrokken te zijn bij de professionele orgelbouw.
Uit het gezichtspunt van veel orgelbouwers is het van groot belang dat (concert) organisten en orgel deskundigen een goede kennis van zaken hebben en bekend zijn met alle facetten van de orgelbouw als zij als adviseurs op treden.

Samen met enige goede vrienden startte Van Oosten met het vervaardigen van onderdelen in de werkplaats van Van den Heuvel. Onder supervisie en met hulp van de medewerkers realiseerde hij vele onderdelen zoals de windladen, de windvoorziening, de speeltafel, de tractuur, het houten pijpwerk, etc. Het orgel is een product van liefde ~ een product van een toegewijde, onderwezen, gedisciplineerde geest. Hiermee werd van Oosten één van de weinige internationaal bekende concertorganisten met ervaring in de orgelbouw!
 
De medewerkers van Van den Heuvel voltooiden in oktober 2000 het orgel en installeerden het instrument in de muziekkamer van Ben van Oosten.

Aanvullende informatie

 • Werkzaamheden: Nieuwbouw
 • Locatie: Den Haag (NL)
 • Ingebruikname: woensdag 01 november 2000
 • Dispositie:

  Pédale, C-f1 (30 tonen)
  Bourdon 16'

  Positif (I), C-g3 (56 tonen)
  Bourdon 8'
  Flûte Douce 4'
  Larigot 1 1/3'

  Grand-Orgue (II), C-g3 (56 tonen)
  Montre 8'
  Flûte Harmonique 8'
  Flûte à Cheminée 8'
  Prestant 4'
  Quinte 2 2/3'
  Doublette 2'
  Tierce 1 3/5'

  Récit Expressif (III), ContraC-g4 (80 tonen)
  Flûte Traversière 8'
  Viole de Gambe 8'
  Voix Céleste 8'
  Flûte Octaviante 4'
  Basson-Hautbois 8'

  Accouplements
  Tirasse Grand-Orgue
  Tirasse Récit
  Tirasse Récit 16'
  Accouplement Positif/Grand-Orgue
  Accouplement Récit/Grand-Orgue
  Récit 16'
  Récit 4'

  Trémolo

  Mechanische toets- en registertractuur.