Orgel Außernzell voltooid
Featured

Orgel Außernzell voltooid

In 1981 bouwde J.L. van den Heuvel-Orgelbouw voor de Bethelkerk van de Gereformeerde Gemeente te Bodegraven een geheel nieuw orgel met 12 stemmen (waarvan 1 transmissie). Op 10 december werd dit orgel ingespeeld door de bekende organist Herman van Vliet, die tevens als adviseur bij de bouw van het orgel was betrokken.

De kerkelijke gemeente groeide en men besloot in 1996 een nieuwe kerk te bouwen en een groter (tweedehands) kerkorgel aan te schaffen. Het Van den Heuvel-orgel werd verkocht aan de Geref. Gemeente van Berkenwoude. De firma Nijsse plaatste het orgel over waarbij hij o.a. de intonatie naar zijn smaak aanpaste. Maar ook deze kerkzaal in Berkenwoude werd te klein en de kerkelijk gemeente nam in 2021 een grotere nieuwbouwkerk in gebruik. Door bemiddeling van Van den Heuvel-Orgelbouw is het orgel verkocht aan de Maria Himmelfahrt Kirche in Außernzell, Duitsland.

Na demontage is het orgel gereviseerd. Hierbij is de balg opnieuw beleerd, leer en vilt delen in de mechanieken zijn vernieuwd, het pijpwerk is hersteld en de intonatie herzien. Tevens zijn de transmissie stokken vernieuwd. Er zijn twee nieuwe registers geplaatst: een Fagott 8' en een Sesquialter II, deze vervangen de Dulciaan 8' en de Cornet. De orgelkast is hersteld en voorzien van een grondverf. Op locatie is het orgel in een eiken-imitatie beschilderd.