Dordrecht, Christelijke Gereformeerde Kerk (24/II/P, 2012)

Op zaterdagmiddag 15 december 2012 werd het nieuwe Van den Heuvel-orgel in gebruik genomen. De presentatie werd verzorgt door Rien Donkersloot, organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Met de oplevering van het nieuwe orgel is de 15 jaar durende kerkrestauratie afgesloten.

De Dordtse burgemeester drs. A.A. M. Brok  nam tijdens deze feestelijke bijeenkomst het eerste exemplaar van het boek 'Huis in de Branding' (175 jaar Christelijke Gereformeerde Kerk Dordrecht) in ontvangst.  Vooraf vroeg burgemeester Brok echter de aandacht en informeerde de aanwezigen dat het Hare Majesteit Koningin Beatrix had behaagd orgelbouwer Jan L. van den Heuvel te benoemen als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zowel het exterieur als het interieur van de in 1921 gebouwde Christelijke Gereformeerde kerk vertonen een fraaie architectuur, die echter in de jaren vijftig en zeventig van de vorige eeuw door moderniseringsdrikt werd aangepast aan de smaak van die tijd. vanwege de vele lekkages moest 15 jaar geleden het leien dak worden vervangen alsook het plafond. Twee gemeenteleden boden aan het zachtboardplafond kosteloos te vervangen voor een eikenhouten plafond. Hiermee werd de toon voor de toekomst gezet, de oorspronkelijke kleurstelling werd teruggebracht, nieuwe hanglampen vervaardigd, en de gemeenteleden werden steeds enthousiaster. Het gemeentebestuur van Dordrecht plaatste het gebouw op de monumentenlijst en de kerkelijke gemeente besloot om ook de gaanderijen en het liturgisch centrum te reconstrueren. Aansluitend werden de banken en de vloer gerestaureerd. Nadat de kerkzaal gereed was, werden de trappenhuizen naar de gaanderijen en de kosterswoning in oude staat teruggebracht. Ook de kerkenraadskamer, zalen en de keuken werden geheel in stijl gereconstrueerd. Alle werkzaamheden werden voor het grootste deel met behulp van gemeenteleden uitgevoerd. Alles is zonder subsidies tot stand gekomen en is in zijn geheel door de eigen kerkelijke gemeente gedragen.

De Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed sprak haar bewondering uit voor de bijzonder enthousiaste samenwerking en het uitmuntende resultaat.

Als laatste werd het in 1953 daterende elektro-pneumatische kerkorgel van C. Verweijs vervangen door een nieuw mechanisch Van den Heuvel-orgel met 24 stemmen verdeeld over 2 klavieren en pedaal. Het ontwerp van de eikenhouten orgelkas is geheel in stijl van de architectuur van de kerk.

Aanvullende informatie

 • Werkzaamheden: Nieuwbouw
 • Locatie: Dordrecht (NL)
 • Dispositie:
  Hoofdwerk, C-g3
  Bourdon 16'
  Prestant 8'
  Dwarsfluit 8'
  Roerfluit 8'
  Octaaf 4'
  Blokfluit 4'
  Octaaf 2'
  Mixtuur V 2'
  Cornet V
  Klarinet 16' [hooded]
  Trompet 8'
  Tremulant
  Zwelwerk, C-g3
  Baarpijp 8'
  Nachthoorn 8'
  Viola 8'
  Vox Celeste 8'
  Koppelfluit 4'
  Nasard 2 2/3'
  Flageolet 2'
  Tertiaan I-II 1 1/3'
  Basson-Hobo 8'
  Vox Humana 8'
  Tremulant

  Pedaal, C-f1
  Subbas 16'
  Holfluit 8'
  Bazuin 16'


  Koppelingen
  II - I
  I - P
  II - P

  Mechanische toets- en registertractuur.

  vulstem samenstelling:

  Mixtuur V
  C c0 c1 c2 c3
  2 2 2/3 4 5 1/3 8
  1 1/3 2 2 2/3 4 5 1/3
  1 1 1/3 2 2 2/3 4
  2/3 1 1 1/3 2 2 2/3
  1/2 2/3 1 1 1/3 2
           
  Cornet V
  c1        
  8        
  4        
  2 2/3        
  2        
  1 3/5        
           
  Tertiaan I-II
  C c0      
  1 1/3 1 3/5      
    1 1/3