Sneek, P.K.N. Grote- of Martinikerk, koororgel (8/I/P, 1985)

Het koororgel

De beroemde Franse orgelbouwer Cavaillé-Coll (1811-1899) publiceerde in 1889 (voor de wereld tentoonstelling in Parijs) een boekwerk met de naam "Orgues de tous modèles". Het orgel onder nummer 8 in deze lijst was het voorbeeld voor het nieuwe koororgel in sneek. Dit is bij Cavaillé-Coll een klein één manuaals orgel met 6 stemmen. De speeltafel werd door Cavaillé-Coll ingebouwd in de kas, maar voor 1.000 Franse franken werd een losse speeltafel geleverd.

Door Van den Heuvel werden er enige wijzigingen ten opzichte van het originele ontwerp gemaakt: Een Montre 8' alsmede een Soubasse 16' voor het Pédale werden toegevoegd. Het gehele binnenwerk staat in een "Boite Expressif" (zwelkast) opgesteld, zoals ook Cavaillé-Coll dat vaak deed bij kleinere instrumenten.

Een grappige verbinding tussen Cavaillé-Coll en Sneek is dat diens werkplaatsvoorman was geboren en getogen in Sneek. Zijn naam was Piet Veerkamp (1849-1923).

Enige details

Alle materialen en onderdelen zijn nauwkeurig uitgevoerd in de stijl van Cavaillé-Coll. De kas is van massief eiken vervaardigd. Het eiken is gerookt en de kas is vervolgens voorzien van een waslaag. De mechanieken zijn niet ingevoerd. De windvoorziening is eveneens in historiserende stijl aangelegd. De balg is uitgevoerd met een dubbele vouw en voorzien van een harmonicakanaal vanaf het bovenblad naar de onderkant van de windlade. Het pijpwerk wordt gekarakteriseerd door een hoog tingehalte.

Het orgel werd in november 1985 opgeleverd, maar werd pas op 27 mei 1986 officieel in gebruik genomen door organist/adviseur Dirk S. Donker. De Soubasse 16' van het pedaal werd in 1996 geplaatst.

Aanvullende informatie

 • Werkzaamheden: Nieuwbouw
 • Locatie: Sneek (NL)
 • Ingebruikname: dinsdag 27 mei 1986
 • Dispositie:

  Clavier à mains, C-g3
  Montre 8' (C-B Flûte)
  Flûte 8' (basses, 29 notes)
  Flûte Harmonique 8' (dessus, 27 notes)
  Bourdon 8' (basses, 29 notes)
  Bourdon 8' (dessus, 27 notes)
  Voix Céleste 8' (44 notes)
  Prestant 4'
  Doublette 2'
  Basson 8' (basses, 29 notes)
  Hautbois 8' (dessus, 27 notes)

  Pédalier à tirasses, C-d1
  Soubasse 16'

  Expression par bascule