Dordrecht, Orgue de Salon (12/II/P, 2013)

Dit orgel staat speelkaar opgesteld.

Kast

In 1841 bouwde Cavaillé-Coll een 'orgue de salon' voor Pauline Viardot (1821-1910). Het instrument had 2 klavieren en vrij pedaal met in totaal 14 stemmen. Thans is dit orgel in gewijzigde vorm te vinden in de église Notre-Dame de Melun.

Organ of Pauline Viardot - Aristide Cavaille-CollOrgan of Pauline Viardot - Baden-Baden 1865

De fraaie orgelkast heeft model gestaan voor het ontwerp welke eveneens 2 klavieren en vrij pedaal bevat. De 10 manuaal stemmen zijn op de traditionele manier van pijpwerk voorzien. Gezien de beperkte ruimte in de kast zijn echter de twee pedaal stemmen voorzien van doorslaande tongen zoals toegepast in harmoniums.

orguedesalon small

 

Dispositie

De gekozen dispositie voorziet in alle basis klanken van de Frans romantische school zoals ontwikkeld door Cavaillé-Coll. De registers zijn dusdanig gemensureerd zodat een optimale versmelting plaats vind en een bescheiden totaal volume wordt bereikt wat zo belangrijk is een kleinere ruimte. Naast de vier fonds zijn kleurrijke registers als Nasard, Voix Céleste en Basson-Hautbois in de dispositie opgenomen. Als klankkroon fungeert een Doublette. Door de beperkte afmetingen (hxbxd: 256x218x127cm, incl. klavieren) was het niet mogelijk het groot octaaf van alle fonds zelfstandig te maken, er is dan ook gekozen om deze te combineren.

doorsnede small

Aanvullende informatie

 • Werkzaamheden: Nieuwbouw
 • Locatie: Dordrecht (NL)
 • Dispositie:
  Grand-Orgue (I), C–g3

  Montre 8'
  Flûte Harmonique 8'
  Prestant 4'
  Nasard 2 2/3'
  Doublette 2'

  Récit Expressif (II), C–g3
  Cor de Nuit 8'
  Viole 8'
  Voix Céleste 8'
  Flûte à Cheminée 4'
  Basson-Hautbois 8'

  Pédale, C-f1
  Basse 16'
  Basse 8'

  Pédales
  Basse de Pédale 16'
  Basse de Pédale 8'
  Tirasse Récit Expressif
  Tirasse Grand-Orgue
  Accouplement Récit Expressif/Grand-Orgue
  Expression Récit
  Forte Pédale
  Trémolo