Bishop & Son (1896)

In 1896 bouwde Bishop & Son (orgelbouwer in Londen en Ipwich) dit orgel in de St. James Chapel te Brightlingsea (een visserplaatsje in de landstreek Essex ten noordoosten van Londen).

In 1977 werd orgel (zonder orgelkas) aangekocht door de Oude Kerk van Zoetermeer. Vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente bouwden een nieuwe orgelkas met gebruikname van het bestaande front. De aanleg van de registermechaniek werd aangepast en er werd een nieuwe klavierbak gemaakt. De klank van het pijpwerk, de windlade, mechaniek en windvoorziening waren van goede kwaliteit. 
Aan het originele binnenwerk (zoals de blaasbalg, de sleepladen, het wellenbord enz.) werd niets veranderd. Ook de conducten zijn nog origineel evenals de frontstok waarop de frontpijpen op staan. Het orgel werd voorzien van een nieuwe windmotor. In 1978 werd het koororgel officieel in gebruik genomen.

In 2007 werd het koororgel overbodig en aangekocht door Van den Heuvel-Orgelbouw. Het orgel werd gerestaureerd: de windlade, registermechanieken, toetstraktuur, windvoorziening en pijpwerk. In 2014 werd het orgel volledig in stijl uitgebreid en geplaatst in een nieuwe eikenhouten orgelkas.

De firma Bishop behoorde tot de bekende Engelse firma’s, de orgels staan bekend om hun degelijke bouwwijze en warme, ronde en nobele orgelklank die zo typerend is voor de Engelse orgelcultuur. Het instrument is dan ook uitermate geschikt om zang te begeleiden, maar het is ook een instrument dat uitnodigt om te improviseren. De fraaie registers zijn zeer inspirerend.

Het orgel staat bespeelbaar opgesteld in ons atelier.

Download de brochure

De afmetingen zijn als volgt:
Hoogte : 388 cm
Breedte: 245 cm
Diepte : 102 cm (excl. speeltafel, stemgang achter het orgel met de ventilator)
Diepte inclusief speeltafel en stemgang: 237 cm

Aanvullende informatie

 • Werkzaamheden: Restauratie
 • Dispositie:

  Manuaal, C-g3
  Open Diapason 8’
  Clarabella 8’ [hout: bas gedekt, diskant open]
  Dulciana 8’
  Principal 4’
  Twelfth 3’
  Fifteenth 2’

  Pedaal, C-d1
  Bourdon 16’