London, Duke's Hall (24/II/P, 1993-2011)

De zaal

De Duke's Hall, vernoemt naar Duke of Connaught, werd in 1912 gebouwd en is de belangrijkste zaal van de Royal Academy. Tussen 1989 en 1992 is deze zaal gerestaureerd, waarbij tevens de akoestiek werd verbeterd.

Het orgel

De directeur van de Royal Academy, Sir David Lumsden, was adviseur bij de bouw van dit orgel. Hij legt uit waarom dit orgel is gebouwd:
"De orgelstudenten van de Academy kunnen het Rieger orgel van de Marylebone kerk gebruiken voor de vertolking van barok en moderne muziek. Maar er was geen orgel beschikbaar om werken te vertolken uit de Frans romantisch traditie, zoals ontwikkeld door Cavaillé-Coll. Dit type orgel was een belangrijke inspiratie bron voor een gehele traditie in orgelspel en compositie van Franck en Widor tot aan Messiaen. In 1989 the Academy tekende een contract met Van den Heuvel om een orgel te bouwen in de Cavaillé-Coll stijl. Vanuit mijn oogpunt is Van den Heuvel de specialist in zowel de Cavaillé-Coll stijl als in de moderne symfonische orgelbouw. Hoewel het orgel zeker niet groot is, is de intonatie zeer karakteristiek in de Frans romantische stijl: warm en krachtig. De stemmen klinken als een eenheid, daardoor is het orgel ook erg geschikt voor samenspel met een orkest."

Het orgel heeft twee manualen met een omvang van 61 tonen en een 32 tonig pedaal. Het Grand-Orgue heeft 12 stemmen, het Récit Expressif 8 stemmen en het Pédale 4 stemmen.

Enige details

De toets- en registertractuur is geheel mechanisch. Er is geen Barkermachine toegepast. De speeltafel is als vrijstaande speeltafel uitgevoerd zodat de organist met het gezicht naar de zaal zit. De kas is een kopie van het middendeel van de kas dat door Cavaillé-Coll werd gebouwd voor het Trocadéro orgel.

Foto's van de bouw van het orgel:

Verkoop

Pop-muzikant Elton John besloot recentelijk om een gift van 1,1 miljoen Britse Pond te geven voor een modern uitziend pijporgel met elektrische registertraktuur. Het bestaande orgel werd in goed overleg met de Royal Academy door Van den Heuvel teruggenomen. Het orgel is in 2015 geplaatst in de St. Aloysiuskerk te Glasgow.

 

Aanvullende informatie

 • Werkzaamheden: Nieuwbouw
 • Locatie: Londen (UK)
 • Ingebruikname: donderdag 19 oktober 1989
 • Dispositie:
  Pédale, C-g1

  Contrebasse 16'
  Flûte 8'
  Bombarde 16'
  Trompette 8'  Grand-Orgue (I), C-c4

  Jeux de Fond
  Bourdon 16'
  Montre 8'
  Salicional 8'
  Flûte Harmonique 8'
  Bourdon 8'
  Prestant 4'
  Flûte 4'

  Jeux de Combinaison
  Doublette 2'
  Plein-Jeu 5-6r. 2'
  Basson 16'
  Trompette 8'
  Clairon 4'
  Récit Expressif (II), C-c4

  Flûte Traversière 8'
  Viole de Gambe 8'
  Voix Céleste 8'
  Flûte Octaviante 4'
  Octavin 2'
  Trompette Harmonique* 8'
  Basson-Hautbois 8'
  Voix Humaine 8'  Pédales de Combinaison

  Tirasse Grand-Orgue
  Tirasse Récit
  Combinaisons Grand-Orgue
  Appel Jeu d'Anche Récit*
  Renvoi Jeu d'Anche Récit*
  Expression Récit
  Copula Récit/Grand-Orgue
  Trémolo Récit         

  Mechanische toets- en registertractuur.