St. Aloysiuskerk, Glasgow (2015)

foto: © Gerri Campbell Photography foto: © Gerri Campbell Photography

Op zaterdag 21 november 2015 wordt het Van den Heuvel-orgel in St. Aloysiuskerk te Glasgow in gebruik genomen. Het instrument werd in 1993 door Van den Heuvel in de Frans symfonische Cavaillé-Coll stijl gebouwd in opdracht van de Royal Academy of Music in London. In 2011 liet men daar een groter orgel bouwen en Van den Heuvel kocht het orgel terug.

In Glasgow is er een samenwerkingsverband tussen het St. Aloysius College en de St. Aloysiuskerk. De directeur van het College, John Browne, studeerde in London bij de Royal Academy of Music. Daar speelde hij regelmatig op het Van den Heuvel-orgel in de Dukes Hall.

Van den Heuvel werd uitgenodigd om naar Glasgow te komen. De bestaande orgel-gaanderij, aan de zijkant van de fraaie koepelkerk, werd ongeschikt bevonden. De aanwezige gaanderij boven de hoofdingang van de kerk was visueel en akoestisch gezien ideaal maar te ondiep om het nieuwe orgel te plaatsen. Besloten werd om deze gaanderij groter te maken hetgeen constructief een ingrijpende en kostbare aanpassing betekende. In augustus 2015 was alles gereed en werd het orgel van het orgelbouwatelier in Dordrecht overgebracht naar Glasgow. Daar volgde de montage. Aansluitend vond de eind-intonatie en het algeheel stemmen plaats in de fraai klinkende monumentale kerk.

De aankoop van het orgel werd mogelijk gemaakt door een grote donatie van de familie van Maurice Taylor, een oud leerling van het St. Aloysius College. De kosten van de gaanderijaanpassingen werd bekostigd uit giften die de kerk ontving.

Het orgel wordt niet alleen tijdens kerkdiensten en concerten gebruikt maar vooral ook door studenten van het St. Aloysius College en door studenten van het koninklijk conservatorium.

Aanvullende informatie

 • Werkzaamheden: Nieuwbouw
 • Locatie: Glasgow (UK)
 • Ingebruikname: zondag 29 november 2015
 • Dispositie:
  Pédale, C-g1

  Contrebasse 16'
  Flûte 8'
  Bombarde 16'
  Trompette 8'  Grand-Orgue (I), C-c4

  Jeux de Fond
  Bourdon 16'
  Montre 8'
  Salicional 8'
  Flûte Harmonique 8'
  Bourdon 8'
  Prestant 4'
  Flûte 4'

  Jeux de Combinaison
  Doublette 2'
  Plein-Jeu 5-6r. 2'
  Basson 16'
  Trompette 8'
  Clairon 4'
  Récit Expressif (II), C-c4

  Flûte Traversière 8'
  Viole de Gambe 8'
  Voix Céleste 8'
  Flûte Octaviante 4'
  Octavin 2'
  Trompette Harmonique* 8'
  Basson-Hautbois 8'
  Voix Humaine 8'  Pédales de Combinaison

  Tirasse Grand-Orgue
  Tirasse Récit
  Combinaisons Grand-Orgue
  Appel Jeu d'Anche Récit*
  Renvoi Jeu d'Anche Récit*
  Expression Récit
  Copula Récit/Grand-Orgue
  Trémolo Récit         

  Mechanische toets- en registertractuur.