Stockholm, Kungliga Musikhögskolan (25/III/P, 1995)

Na een grote gift door de Zweeds overheid besloot de Kungliche Musikhögskolan om vier nieuwe orgels te laten bouwen. Drie kleine studie orgels en één groter 3-manuaals orgel. Na oriëntatie bij diverse internationale orgelbouwers werd het contract toevertrouwd aan Van den Heuvel. Het orgel is een all-round instrument met symfonische invloeden, de dispositie en esthetica is duidelijk verbonden met de grotere salonorgels van Cavaillé-Coll en Mutin. Het nieuwe orgel voor de Kungliche Musikhögskolan in Stockholm werd gebouwd in 1995 en heeft 25 stemmen.

Demontage

In januari 2013 werd het Van den Heuvel-orgel (1995, III/P 25 stemmen) in de Koninklijk Conservatorium te Stockholm door ons gedemonteerd en ingepakt.

Het huidige gebouwencomplex van het conservatorium wordt omstreeks februari gesloopt. Daarna zal een geheel nieuw complex worden gebouwd met leslokalen en meerdere zalen. Men hoopt dat de oplevering over een twee à drie jaar kan plaats vinden. Op dat moment kunnen wij ook het orgel weer plaatsen in de fraaie nieuwe zaal.

Foto's:

 


Nieuw gebouw

In mei en juni 2016 kon het orgel worden opgebouwd in de prachtige nieuwe concertzaal van het zeer indrukwekkende gebouwencomplex. Deze multifunctionele zaal beschikt o.a. over een orgel-, koor- en orkestpodium. De akoestiek is regelbaar naar de specifiek gewenste uitvoering.

 

Aanvullende informatie

 • Werkzaamheden: Nieuwbouw
 • Locatie: Stockholm (S)
 • Ingebruikname: donderdag 01 januari 1970
 • Dispositie:

  Pédale, C-g1
  Soubasse 16'
  Flûte 8'
  Flûte 4'
  Basson 16'

  Grand-Orgue (I), C-c4
  Borduna 16'
  Principal 8'
  Tvärflöjt 8'
  Oktava 4'
  Oktava 2'
  Mixtur III-V

  Positif Expressif (II), C-c4
  Gedackt 8'
  Flöjt 4'
  Nasard 2 2/3'
  Flageolet 2'
  Ters 1 3/5'
  Vox Humana 8'
  Tremulant

  Récit Expressif (III), C-c4

  Flûte à Cheminée 8'
  Gambe 8'
  Voix Céleste 8'
  Flûte Octaviante 4'
  Octavin 2'
  Piccolo 1'
  Trompette 8'
  Basson-Hautbois 8'
  Clairon 4'

  Accouplements
  Grand-Orgue/Pédale
  Positif Expressif/Pédale
  Récit Expressif/Pédale
  Positif Expressif/Grand-Orgue
  Récit Expressif/Grand-Orgue
  Récit Expressif/Grand-Orgue 16'
  Récit Expressif/Positif Expressif
  Récit Expressif/Positif Expressif 16'
  Récit Expressif 16'


  Mechanische toets- en registertraktuur.De registertractuur is uitgevoerd als dubbeltraktuur zodat er een registercombinatiesysteem ingebouwd kon worden. Er zijn geen Barker machines toegepast, de manuaalkoppelingen naar het Récit zijn electrisch.